Söndagsdebatt: Är Miljöpartiet ett borgerligt parti?

2009-10-18


Foto: Screenshot

Miljöpartiet kallas för de "opålitliga" och "kamrat mulle" av både socialdemokrater och vänsterpartister. Det är alltså inte vad de borgerliga säger om dem - utan vad deras nya partners i den politiska sänghalmen säger om dem. Det är inte konstigt att många miljöpartister har svårt att se Miljöpartiet samarbeta med både S och V.

Miljöpartiets politik har mer gemensamt med borgerlig politik än vänsterpolitik. I ett femtontal kommuner runtom i landet regerar Miljöpartiet tillsammans med borgerliga partier. Under Mp:s kongress 2006 så röstade en majoritet av medlemmarna fram att Miljöpartiet inte ska utesluta regeringssamarbete med något parti - därmed inte heller moderaterna. Detta beslut kördes tyvärr över av Wetterstrand och Eriksson i deras ivriga jakt på de eftertraktade ministerposterna. De drog en nitlott.

Wetterstrand och Eriksson kördes i sin tur över av en bortkommen Mona Shalin då hon bröt uppgörelsen med de gröna att bilda en gemensam allians bara efter några dagar. Miljöpartiets förakt för Lars Ohly och Vänsterpartiet växte i samma sekund. Ett nytt förakt för Mona Sahlin uppstod också i denna stund.

Det är därför som Maria Wetterstrand syns allt mindre med de andra i gänget. Hon har svårast att dölja sin stora besvikelse.

Fler och fler Miljöpartister får borgerliga sympatier. I en nyligen gjord undersökning så har Miljöpartiets väljare större förtroende för Fredrik Reinfeldt än Mona Sahlin. Nära hälften av MP-väljarna har ganska lågt eller mycket lågt förtroende för S-ledaren.

Expressen gjorde i samband med detta en webbundersökning där 85% tycker att Miljöpartiet ska samarbeta med Moderaterna istället för Socialdemokraterna.

Det är tydliga tecken. Men Miljöpartiet är fortsatt bra skådespelare. Man fortsätter le för fotograferna tillsammans med Mona Sahlin och Lars Ohly men så fort blixtarna och tv-kamerorna slocknar så byts leendena ut mot allvarsamma och bekymrade miner.

Både S och V är idag större och värre politiska motståndare till Miljöpartiet än 2006 och innan de bildade sin rödgröna allians. Frågan är alltså - är Miljöpartiet ett borgerligt parti? Får vi en blågrön regering efter valet 2010? Kommer Miljöpartiet byta sida innan eller efter valet? Kommer Miljöpartiet att dra ännu en nitlott?


INLÄGGET SKRIVET AV OLAH ÖRTENGREN


Nästa söndag: Är Sverigedemokraterna vänster eller höger?

______________________________________________________

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24
politik, alliansen, samhälle, de rödgröna, twingly


Bookmark and Share

0 kommentarer:

Skicka en kommentar