Stödjer du den organiserade brottsligheten?

2009-10-02


Foto: sxc

Är det egentligen så farligt om man köper en piratkopierad klocka, går på svartklubb eller man betalar hantverkare svart? Ja, det är det - kanske inte i det enskilda fallet, men om många gör det så urholkas samhällstryggheten. Samtidigt riskerar man att främja barnarbete, slavhandel och liknande samhällsomstörtande verksamhet. Om detta skriver jag i Kvällsposten.


Få vanliga människor kan tänka sig att lägga ett par tusenlappar i en insamlingsbössa för den internationella organiserade brottsligheten. Men det är precis vad man kan göra om man handlar på den svarta marknaden eller köper piratkopierade varor som t ex väskor, klockor eller kläder.

Många glömmer eller förtränger att den svarta ekonomin ofta försörjer den grova och organiserade brottsligheten. Genom att köpa svart eller piratkopior så stödjer man mörka krafter som man annars skyr som pesten.

Det finns en lockelse i att köpa en billig piratkopia. Man vill få del av originalets prestige och därigenom få ökat välbefinnande. Men det är inte bara olagligt, man stödjer även en storindustri som i bästa fall "bara" är kriminell - i värsta fall kan den finansiera terrorism och annan samhällsomstörtande verksamhet.

En annan aspekt av piratkopior är att få vet hur de tillverkas. Troligen produceras de i fabriker där omtanken om personalen minst sagt är bristfällig. Därför är risken stor att man stödjer barnarbete och människor som tvingas arbeta under slavliknande förhållanden. Till det skenbart låga priset tillkommer ett påslag av mänskligt lidande och ett sådant pris vill vi inte betala.

De flesta människor är laglydiga och vill inte stödja grov kriminalitet Det är oftast enkelt att skilja på rätt och fel, på vad som är mitt och ditt. Människor är i stort sett laglydiga och vill göra rätt för sig. Det är bra eftersom rättssamhället ytterst vilar på den enskilda människans vilja att leva och uppträda lagligt.

Ibland rycker dock vissa på axlarna och tänker att "det är väl inte så farligt om jag…", men det är en farlig väg att gå. Att någon enskild person tar en genväg och anlitar svart arbetskraft, köper varor utan kvitto, köper piratkopior eller besöker svartklubbar är i praktiken försumbart, men om många människor tänker och agerar så är vi alla illa ute.

Därför handlar det inte om att man "sparar några tusen" genom att ta en moralisk genväg – man underminerar hela samhället genom att direkt eller indirekt stödja samhällsomstörtande kriminalitet. På sikt leder det till att man stärker den organiserade brottslighetens fotfäste. Det är knappast en utveckling som någon vanlig människa eftersträvar.

Alliansen har infört en rad reformer som ROT-avdraget och hushållsnära tjänster. De underlättar för människor att agera lagligt och ekonomiskt. Reformerna innebär alltså att man dels gör en privatekonomisk besparing, man bidrar till att skapa fler jobb på en vit marknad och att man sätter käppar hjulen för den organiserade brottsligheten.

Dessutom – konsumentskyddet vid fel i vara eller tjänst gäller enbart de som agerar laglydigt. Genom att låta bli att köpa piratkopior här hemma eller utomlands så minskas risken för att stödja barnarbete, slaveri och grov internationell brottslighet.


Inlägger skrivet av Inge Garstedt (M).


politik, val 2010, regeringen, alliansen, samhälle, demokrati, valet 2010, de rödgröna, twingly, alliansregeringen, riksdagen


Bookmark and Share

0 kommentarer:

Skicka en kommentar