Det är inget fel på inkomstskillnader!

2009-12-08


Foto: SXC

Sverige har ett fobiskt förhållande till inkomstskillnader. Man ska enligt det socialdemokratiska sättet att tänka tycka att det är fel att de som utbildat sig 5-8 år längre än alla andra minsann inte ska tro att de är något och definitivt inte ha mer i månadslön än de som hade en 5-8 år kortare utbildning.


Att inkomstskillnaderna ökade mer än någonsin mellan 2002-2006 med en röd regering som sa att de just skulle minska inkomstskillnaderna - är en historia för sig. Också det att Mona Sahlin gick ut i media och anklagade regeringen Reinfeldt - i samband med den förra LO-rapporten - för att de stod ansvariga för att "klyftorna ökade" men då det i själva verket var Monas eget gäng som stod ansvariga för detta.

Men det är inget fel på inkomstskillnader. LO-rapporten visar också att alla har fått det bättre sedan 1991.

Det som är lite konstigt är att det inom arbetarrörelsen tycks vara ett viktigt socialistiskt mål att sopgubben och chefen för sopbolaget ska tjäna lika mycket? Samtidigt är det många gånger outbildade socialdemokrater som sitter - med månadslöner som motsvarar 6-12 månadslöner för en vanlig arbetare - och förespråkar mindre inkomstskillnader. Det är ett så djupt sittande hyckleri att de måste raderat all form av hederlighet och sunt förnuft för att de ska kunna leva med sig själva.

Varför inte istället se verkligheten. Vi har snarare för små inkomstskillnader än för stora i Sverige. Så här skriver Robert Gidehag i Aftonbladet Debatt:

"Ser man till den absoluta majoriteten av den arbetande befolkningen skiljer inte mer än 13000 kronor i månaden efter skatt mellan de som tjänar mest och minst. Det är inte rimligt att ha en skattepolitik som syftar till att pressa ihop löneskillnaderna. Öka i stället spridningen – och börja med att avskaffa värnskatten."
Kloka ord! Aftonbladets egen enkät visar också att 6 av 10 fått det bättre eller inte märkt någon skillnad. Detta mitt under den värsta ekonomiska globala krisen sedan 1930-talet! Vi skulle det det rakt motsatta resultatet om vi haft en rödgrön majoritet i Riksdagen i dag. Det är exakt så som Winston Churchill en gång sa:
"Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery."
Det är helt enkelt inte rättvisa att städerskan och direktören har nästan lika mycket pengar över i månaden! Det är ett fundamentalt byggfel i vårt samhälle. Det är så man skapar en befolkning utan hopp, glädje eller motivering. Socialdemokraterna lyckades med detta 2002-2006.

Regeringen Reinfeldt ger fler människor chans att lyckas. Man visar att utbildning ska löna sig. Att arbete ska löna sig. Att de tar ansvar för finanserna och skatterna då vi inom 10 år har en miljon fler pensionärer i Sverige. Att chefer ska tjäna mer än de som tömmer deras papperskorg. Detta ger alla motivering att bli bättre. Samtidigt är skyddsnätet intakt. Sjuka får hjälp att komma tillbaka genom rehab och arbetsträning. Arbetslösa får fler och fler möjligheter att få ett nytt jobb!

Regeringen Reinfeldt skapar en större grupp med en välmående medelklass - som kommer ge alla medborgare trygghet - då Sverige rider ut alla konjunkturstormar på den globala ekonomin.


INLÄGGET SKRIVET AV OLAH ÖRTENGRENintressant Andra om: , , , , , , , , , , , svd12 dn12 ex12ab12 t

7 kommentarer:

Anonym sa...

Varför ska jag via skattsedeln betala för dem som väljer att studera 5-6 år och som sedan har mage att kräva mycket högre lön? Är alla högutbildade lämpliga för det som de är utbildade för?

Anonym sa...

kan förstå att det är en som till och med har ett h i Ola, som är så långt ifrån verkligheten att att han på nåt vis kam påstå att direktören och städerskan har lika mycket pengar över i månaden. Jag tror inte städerskan har krona över och vad direktörer har det vet vi.
Att sex av tio har fått det bättre vet vi också, men till saken hör att det är de som redan har det bäst som fått det ännu bättre, medan de som har det sämst har fått det ännu sämre.
Vore kanske bättre att Alliansen talade klarspråk och säger att det också är avsikten med deras politik.

Anonym sa...

Om att "lyckas" är att tjäna mer pengar än man rimligen kan göra av med under en livstid har du helt rätt.

Anonym sa...

Om att "lyckas" är att tjäna mer pengar än man har någon möjlighet att göra av med under sin livstid har du helt rätt.

Anonym #2:

http://www.youtube.com/watch?v=okHGCz6xxiw

Anonym #1:

På vilket sätt betalar du för de som väljer att studera 5-8 år mer än andra? Hört talas om CSN?

Anonym #3:

Ju fler som tjänar mer pengar än de rimligen kan göra av med under en livstid - desto bättre - för alla!

Skicka en kommentar