Live! Se utfrågningen av Maria Wetterstrand här!

2009-12-02Se utfrågningen av Maria Wetterstrand (MP) här
!

Här är några frågor som jag skickar till Niklas Svensson och Anders Pihlblad. Om det ska bli en "tuff utfrågning" som de utlovat borde iallafall ta några av dem:

 1. Miljöpartiet vill halvera kärnkraften i Sverige - i förlängningen ta bort den helt. Ni säger att man kan effektivisera bort kärnkraften utan att ersätta den. Samtidigt vet vi att behovet av el kommer att öka från 655 TWh till 785 TWh år 2030.

  Vad är det för fantastiska effektiviseringar som ska både täcka ett 30-procentigt bortfall av den totala elproduktionen och en ökad elkonsumtion på 20%?

 2. Om vi nu slutar drömma för ett ögonblick och inser att dessa effektiviseringar inte är så effektiva i verkligheten utan man behöver helt enkelt ersätta dem med något så måste det bli vindkraft eftersom man inte får bygga ut vattenkraften mer.

  Vet du hur många vindkraftverk det skulle krävas för att ersätta hälften av den el som kärnkraften ger oss? (Rätt svar: ca 40,000 vindkraftverk)

 3. Och hur många vindkraftverk blir det om man ska ersätta all el från kärnkraften? Jo, 40,000 + 40,000 = 80,000. Dubbelt så mycket - enkel matematik. Men inte tillräckligt enkel matematik om man tittar på hur ni räknar i övrigt i Miljöpartiet. Miljöpartiet vill minska utsläppen av koldioxid med 80% i hela världen. Detta vi ni ska förverkligas genom att EU minskar sina utsläpp med 40% och Övriga världen minskar sina utsläpp med 40%. 40% + 40% blir ju 80%...eller...blir det inte...40%, Maria?

  Hur kan ett sådant pinsamt beräkningsfel finnas med i ett faktiskt förslag från ett riksdagsparti?

 4. Så vill du och Miljöpartiet att EU ska sänka koldioxidutsläppen med 40% eller 80%?

 5. Vill du och Miljöpartiet att Övriga världen ska sänka koldioxidutsläppen med 40% eller 80%?

 6. Du och Miljöpartiet säger alltså att ni vill minska utsläppen av koldioxid med 40-80% - men i praktiken kommer Miljöpartiets politik att innebära att utsläppen ökar med flera hundra procent - eftersom ersättningselen; vindkraftsel - spyr ut 200 kg mer koldioxid per hushåll och år än kärnkraftsel!

  Hur har ni räknat nu då, Maria?

 7. Du och Miljöpartiet hade ingen plan för att ersätta elen - när ni stängde ner Barsebäck 1999-2005 - vilket gjorde att Vattenfall tvingades elda igång EU:s femte smutsigaste brunkolskraftverk för att kompensera elbehovet. Nu har ni väldigt luddig vision om att ta bort kärnkraften utan att ersätta den!

  När ska Miljöpartiet lära sig av era miljövidriga misstag?

 8. Du vill bygga ett "grönt folkhem" med Mona Sahlin och Lars Ohly. På vilket sätt ska ett "grönt folkhem" - även om hela Sveriges befolkning är exemplariska miljövänner som källsorterar, odlar och äter ekologiskt samt åker elbil - rädda polerna från att smälta, havstemperaturen från att öka och hindra en växande medelklass i Kina från att köra bensindrivna bilar?

 9. Du och Miljöpartiet var drivande i att lägga ner Barsebäck - helt utan plan för att ersätta den el som försvann. Hur känns det idag att veta att EU:s femte skitigaste kraftverk - Jänschwalde i Tyskland*** - producerar den el som Barsebäck slutade producera genom att bränna upp 82,000 ton brunkol och släppa ut röken i atmosfären - varje dygn - sedan 1999!?

 10. Du säger att den borgerliga regeringen borde haft mer insyn i Vattenfalls affärer - men samtidigt så satt du ju själv i regeringen mellan 1999-2006 då Vattenfall expanderade från en omsättning på 28 miljarder till 185 miljarder och ökade samtidigt andelen el som producerades av fossila ämnen från 2,7 procent till 55 procent!

  Om Miljöpartiet nu hade en bättre insyn i Vattenfalls affärer än den borgerliga regeringen nu har - så undrar jag vad det miljömässiga syftet var för Miljöpartiet att blunda inför att ett statligt företag ökade andelen el som producerades av fossila ämnen med 52,3 procent?

 11. Du skrev i en chatt på Expressen tidigare i år att Miljöpartiets uteblivna samarbete med Moderaterna beror på att M under valkampanjen 2006 sa: "miljön är ingen prioriterad fråga, vi måste våga prioritera. Miljö och kulturpolitik prioriterar vi inte." Sedan detta uttalande 2006 så har kulturpolitiken fått mer pengar än någonsin under den borgerliga regeringens tid vid makten - och en svensk statsminister har aldrig engagerat hela världen i klimatfrågan så mycket som den moderate statsministern Fredrik Reinfeldt!

  Så vad beror det uteblivna samarbetet egentligen på?

UPPDATERAT: Inte en enda av mina frågor tog Niklas eller Anders med. Blev det en "tuff utfrågning"? Nej. Det var närmast ett lär-känna-föräldrarna-på-barnens- dagis-möte. Dåligt!Källor: Naturvårdsverket. "Halvera energin - hela välfärden". Energimyndigheten, Energiläget 2006. Vattenfall. Siffrorna talar om hur stora utsläpp av koldioxid (CO2), växthusgaser totalt (CO2-ekvivalenter), kväveoxider (NOx)och svaveldioxid (SO2) är. Värdet baserat över elens hela livscykel - LCA.
Expressen chat
Vattenfalls Årsredovisning 1999
SvD:s Fredrik Braconier artikel
Wikipedia

0 kommentarer:

Skicka en kommentar