Arbetslinjen har ersatt bidragslinjen

2009-11-30


Foto: Kent Persson

När de rödgröna beskriver Alliansregeringens politik idag på SvD Brännpunkt så står det för mig klar och tydligt vilken valrörelse som väntar. De rödgröna beskriver allianspolitiken för den kalla handens politik. Man påstår att Alliansen står för en människosyn som de rödgröna inte kan acceptera. Överdrifterna i retoriken haglar in. Jag tycker i grunden det är ett rätt smaklöst sätt att argumentera på.

I vilka delar har alliansen en människosyn som de rödgröna inte kan ställa sig bakom? De rödgröna borde redogöra för det, eller är det bara retorik? Tom retorik utan innehåll där angreppet på de politiska motståndarna är viktigare än sakdebatten. Retoriken och tonläget har bara ett syfte, nämligen att skrämma väljarna. Det återstår att se om den taktiken fungerar. Jag tror inte det. Jag tror att de rödgröna underskattar väljarna. Jag skulle till och med vilja hävda att de föraktar väljarna med den typen av retorik.

Problemet med denna typ av angrepp är ju att den skymmer sakdebatten. Möjligen är det just det de rödgröna är ute efter. För i sak gör Alliansregeringen mycket. Regeringen har förflyttat politiken från att kontinuerligt sätta människor in utanförskap och i förtidspensionering till att faktiskt lyfta alla.

Alla kan, med sina förutsättningar, bidra i det svenska samhället. De allra flesta kan jobba, hel- eller deltid. De allra flesta vill jobba. Att återupprätta arbetslinjen har varit Alliansregeringens viktigaste uppgift. Man är på god väg vill jag hävda. Arbetslinjen har ersatt bidragslinjen.

En väg ut i arbetslivet borde vara politiken. Det är symptomatiskt för de rödgröna att beskrivning alltid handlar om det motsatta. Alla ska in i systemen. Alla ska ha rätt till bidrag. Det borde vara precis tvärtom. Alla ska få möjligheten att arbete. En väg ut i arbetslivet istället för en väg in i bidragen.

Debatten om jobben och utanförskapet kommer att fortsätta. De retoriska påhoppen kommer att ökas. Dock handlar det om en enkel sak. Att skapa förutsättningar för fler att få ett jobb. Frågan man bör ställa sig. Blir det lättare att skapa jobb i Sverige med höjda skatter och höjda bidrag?


INLÄGGET SKRIVET AV KENT PERSSON

4 kommentarer:

Dittodattan sa...

Jag tycker det är rätt smaklöst när alliansen säger att man vill hjälpa de sjuka utan att man ens lyssnar på oss och våra synpunkter.

Hur hjälper man sjuka genom att "omförsäkra" dem till en ersättning många tusenlappar under den de för närvarande har? Om man utgår ifrån att folk talar sanning, är sjuka, men vill jobba behövs inte en sådan åtgärd. Den har bara effekt om det är fusk man vill stävja. Verkligt sjuka kan nämligen knappast "ta sig i kragen" oavsett ersättningsnivån de erbjuds (åtminstone inte långsiktigt).

Tycker det är jättebra om människor får möjlighet att prova och utreda vad de klarar, men varför inte låta sjuka vara sjukskrivna (med orörd ersättning) innan man faktiskt konstaterat att de har arbetsförmåga?

"De allra flesta kan jobba, hel- eller deltid."

De allra flesta (friska) jobbar redan. Av de som är sjukskrivna tror jag att ett litet fåtal med rätt hjälp kan jobba heltid men en betydligt större andel skulle kunna jobba deltid. Problemet är att man inte har rätt att vara fortsatt sjukskriven på deltid heller...

I sin ambition att sätta dit fuskare trampar man ner tusentals på vägen. Det är som att bomba ett hus med 1000 människor för att man vet att det finns EN mördare i huset!

Det är en människosyn jag inte kan acceptera!

Hungriga vargar jagar bäst, men sjuka vargar dör av hunger...

De flesta sjuka har arbetsförmåga och om de får ett jobb eller uppgift som får dem att vara annat än bara sjuka så blir de och känner de sig friskare.

De som är för sjuka att jobba kommer inte att tvingas ut i jobb!

Försäkringskassan har i en rapport visat att de en majoritet av de långtidssjuka har någon slags psykologisk orsak till sin sjukskrivning. Dessa kan med rehabilitering återgå till arbetslivet med enkla medel.

Jag har svårt för den människosyn som var rådande under den förra s-regeringen. Att sjukskriva och förtidspensionera människor på löpande band - 140 personer om dagen - utan rehab och utan möjlighet att komma tillbaka.

Utredningen kring socialförsäkringarna började redan 2006 och initierades av socialdmeokraterna. De förändringar som vi nu ser har alltså ursprung i socialdemokraten Anna Hedborgs utredning:

http://www.regeringen.se/sb/d/7927/a/72106

Sjuka vargar förblev sjuka i den förra röda regimens värld. Idag får sjuka vargar hjälp att börja jaga igen.

Mikael sa...

Hej!

Låt oss säga som det här: Under den föregående regeringen så förtidspensionerades unga därför att de fick inte jobb trots att de sökte jobb. Många tvingades till en "påhittad diagnos" för att på så vis får förtidspension istället för att ha ingenting att leva på. Många unga vill verkligen ha ett jobb och söker jobb, men de allra flesta sorteras bort lika fort som de söker jobb. Det betyder att de aldrig kommer in i samhället utan är i permanent utanförskap utan möjlighet att göra något åt det.

Det är ju så enligt Arbetsrätten att arbetsgivarna har vad som kallas för "fri anställningsrätt". De kan välja att anställa vem de vill, och därmed sortera bort vem de vill

Så många hamnar därför i en situation där de bara sitter och söker jobb, men lika fort får svar att arbetsgivaren har valt någon annan för jobbet. Dessa hamnar därför i en konstant "negativ" situation där den tid de lägger ner på att söka jobb är helt "bortkastad" tid eftersom de ändå blir bortsorterade direkt hos alla arbetsgivare överallt i hela Sverige.

Jag har själv erfarenhet av det här så det är inte dumheter. Själv har jag erfarenhet av visstidsanställningar inom bemanningsbranschen under totalt 5 månaders tid under delar av år 2007 och 2008, då jag jobbade ute på en statlig myndighet. Förutom detta så har jag också en akademisk examen i statsvetenskap. Men, inte heller detta är uppenbart något värt när jag söker jobb hos olika arbetsgivare runt om i hela Sverige, utan jag sorteras bort direkt och får således aldrig en ärlig chans någonstans i hela Sverige. Jag har även sökt jobb i andra EU-länder, men även där sorteras jag bort direkt och den tid man lägger ner på professionella jobbansökningar ger inget tillbaka förutom "negativa" svar från alla håll.

Således finns det inte jobb åt alla, så regeringen måste sluta jaga arbetslösa, sjuka och studenter. Visa istället respekt och empati. Vi behöver inte den "kalla handens" politik.

Mvh

Mikael

Hej Mikael!

"Låt oss säga som det här: Under den föregående regeringen så förtidspensionerades unga därför att de fick inte jobb trots att de sökte jobb. Många tvingades till en "påhittad diagnos" för att på så vis får förtidspension istället för att ha ingenting att leva på."

Korrekt.

"Många unga vill verkligen ha ett jobb och söker jobb, men de allra flesta sorteras bort lika fort som de söker jobb. Det betyder att de aldrig kommer in i samhället utan är i permanent utanförskap utan möjlighet att göra något åt det."

Korrekt.

"Det är ju så enligt Arbetsrätten att arbetsgivarna har vad som kallas för "fri anställningsrätt". De kan välja att anställa vem de vill, och därmed sortera bort vem de vill"


Den fria anställningsrätten är en ytterst begränsad frihet. LAS begränsar den friheten rejält.


"Så många hamnar därför i en situation där de bara sitter och söker jobb, men lika fort får svar att arbetsgivaren har valt någon annan för jobbet. Dessa hamnar därför i en konstant "negativ" situation där den tid de lägger ner på att söka jobb är helt "bortkastad" tid eftersom de ändå blir bortsorterade direkt hos alla arbetsgivare överallt i hela Sverige."

Här kommer jobbcoacher in och hjälper arbetslösa få rätt attityd, bli positiva och stärka självkänslan.

"Således finns det inte jobb åt alla, så regeringen måste sluta jaga arbetslösa, sjuka och studenter. Visa istället respekt och empati."

Det finns jobb. Det finns ständigt mellan 15,000-30,000 jobb att söka i Sverige. Du kanske inte får ditt drömjobb direkt men jobb finns det.

Jag tycker att regeringen gör ett bra jobb att synliggöra de grupper som helt enkelt sparkades ut på en mänsklig sophög av socialdemokraterna.

Regeringen hjälper dem på alla sätt komma tillbaka! Alla kan inte jobba då ska de inte jobba. Det är bara den desperata rödgröna oppositionen som påstår att dödsjuka ska tvingas ut i jobb.

Det handlar om att reda ut vilka som kan jobba eftersom detta missköttes av den förra S-regeringen.

Att puffa upp kudden för de arbetslösa och sjuka, ge dem 300 kronor mer i månaden och hoppas på att de ska dö i förtid så statistiken ska se bättre ut är inte empati eller respekt.

Att vilja hjälpa människor att hjälpa sig själva ser jag som ett mycket bättre sätt att visa respekt och empati.

Skicka en kommentar