Sosseadeln avslöjad i ny bok!

2009-11-03


Foto: SXC

Med en åsidosatt arvsrätt, diskriminering, bidrag och hjälpsamma socialdemokrater har adeln byggt upp och bevarat enorma rikedomar i Sverige. Det skriver journalisten Björn af Kleen i en bok om hur den svenska lantadeln lyckades behålla makten över marken – till varje pris.

Så här säger författaren till boken "Jorden de ärvde" Björn af Kleen:


"På 2000-talet mår de gamla fideikommissen bättre än på länge, sedan en socialdemokratisk utredning 1995 lyfte fram den gamla traditionen som ett kulturarv i sig. Orättvisorna har drabbat döttrar, änkor och yngre söner i generationer, när barns och makars arvsrätt med regeringens stöd satts ur spel."

Läs mer här!

4 kommentarer:

Jacob sa...

Gravt missvisande rubrik. För jag kan inte se någonstans att adeln skulle bekänna sig till en socialdemokratisk övertygelse? Men hoppas att detta innebär att Alliansen kommer att förstatliga lantadelns egendomar.

Det finns en patriarkal tradition som lever kvar mellan sossestaten och adeln, Jacob.

Och visst är det intressant att det är just den förre socialdemokratiske statsministern nu också är storbonde och godsägare?

Jacob sa...

Vem är pappan menar du - sossestaten eller adeln? Oavsett vilket, hur gör egentligen Alliansen upp med fideikommissen?

Sossestaten, sosseadeln och adeln - jag har svårt att skilja på dem! :)

Den borgerliga regeringen städar upp efter sosseriet. Det tar tid. Men tids nog så kommer man till fideikommissen. Den dagen, den sorgen - eller glädjen.

Skicka en kommentar