"Miljardfiaskot" är en succé!

2009-11-08


Foto: ScreenShot

Årets mest väntade och feltajmade häxjakt har nu börjat! Aftonbladets chefredaktör Jan Helin meddelade i går - hyttandes lite tafatt med både eldfackla och högaffel i nävarna - att Aftonbladet minsann granskat jobbcoacherna och hittar en handfull som använder "hokuspokus-metoder".
Att Aftonbladet mellan varven både gör reklam och förespråkar dessa "hokuspokusmetoder" i både Söndagsbilagor och på nätet är inget som Jan Helin naturligtvis inte talar högt om.

Det kan faktiskt vara så ironiskt att Jan Helin skulle tvingas att sänka sin lön om reklamintäkterna från spikmattor, alternativa terapier och mirakeldrickor skulle försvinna.

Aftonbladets tajming är också helt fel! Arbetsförmedlingen meddelade nämligen i fredags att de inte förlänger kontrakten med ett 50-tal externa jobbcoachföretag! Aftonbladet tryckte alltså på panikknappen i fredags och det luktar desperation om Jan Helins lilla häxjakt. Men Jan Helin fortsätter ändå att skuggboxas mot ett osynligt monster:

"Sverige är på väg mot en historisk arbetslöshet. Nästa år riskerar mer än var tionde svensk att vara utan jobb. Bland ungdomar rusar arbetslösheten mot 25 procent."

Visst är engagemang bra men om man ska kalla sig "oberoende" så ska man även rapportera om verkligheten då det sitter rödgröna regeringar och vansköter Sverige.

Så vad gjorde Jan Helin och Aftonbladet när ungdomsarbetslösheten steg från 10,5% till 21,5% mellan 2000-2006? Hur många "spaltmm" skrevs om detta? Vad gjorde och skrev Jan Helin och Aftonbladet om massarbetslösheten och hur regeringen Person rekordsatsade mer pengar än någonsin på AMS-trams när arbetslösheten låg på 9,5% i juni 2005 (1,2% högre än idag!) mitt under en brinnande global högkonjunktur? Blev det en liten undangömd artikel utan avsändare?

Det är ett uppenbart hyckleri som du representerar, Jan Helin!

Att på så här bristfälliga grunder kalla satsningen på jobbcoacherna för ett "miljardfiasko" är på gränsen till förtal! Jag skulle själv anmäla det till Pressombudsmannen om inte denne PO vore gammal Aftonbladetmedarbetare och kompis med Jan Helin.

Som kontrast till denna desperata sensationsjournalistiken så skriver Arbetsförmedlingen om jobbcoacher i en rapport:
"Jobbcoach ger snabbare jobb till yngre! AF:s jobbcoacher ger bra stöd till arbetssökande. Fem månader efter att man börjat hos en coach har drygt en tredjedel fått arbete eller gått till reguljär utbildning. Av dem som gått till arbete har nästan samtliga arbeten utan stöd."
Aftonbladet skulle kunna hitta hundra fall och det skulle ändå inte bilda en promille jämfört med alla seriösa möten med jobbcoacher som skett med arbetslösa och som varit givande för de arbetslösa! Så varför tar inte Aftonbladet upp att 99,9% av alla jobbcoacher är seriösa och som hjälper arbetslösa få tillbaka självkänslan, ett eget driv och verkligen får nya jobb!?

Verkligheten är att jobbcoacher hjälper unga att få jobb snabbare! Det har Jan Helin gett order om att inte rapportera om på Aftonbladet. Om det nu är han som bestämmer över Aftonbladet? Min känsla att Aftonbladet är lika toppstyrda av S som röda bloggare och lärare har i dagarna förstärkts!


INLÄGGET SKRIVET AV OLAH ÖRTENGREN1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

5 kommentarer:

Anonym sa...

Trams och åter trams. Arbetslöshet handlar väldigt lite om självkänsla och om sättet att söka jobb.
Vilka fundamentalt skuvade tankar !
Det handlar om diffen mellan utbud och efterfrågan på jobb.
Inget kan vara enklare att begripa. Det borde det också vara för den sittande regeringen.

Vem tror du en arbetsgivare ger jobbet om man har två kandidater med samma betyg och erfarenheter - en med självkänsla eller en utan?

Anonym sa...

Tack Olah. Mycket bra skrivet. Noterar att 90,5 % av 21 914 personer röstat nej på frågan "Tror du att jobbcoacher är en bra metod att bekämpa arbetslöshet?" och nästan samtliga bloggare tar ställning emot.

Jag blir mörkrädd när jag ser vilken makt media har och att så många inte inser att de blir påverkade av Aftonbladets vinklade bild.

Peter Strobl sa...

Olah, som du kan vrida och vända på sanningen. Sanslöst. Vad är det du länkar till? Det finns två typer av jobbcoacher, de interna och de externa?
Utvärderingen av af som du refererar till gäller ENBART de jobbcoacher som är ANSTÄLLDA av AF. Äpplen och päron.
Suck säger jag bara.
Kritiken mot jobbcoachandet är fullt korrekt.

När Aftonbladet skriver "Arbetsförmedling jobbcoacher" och "Jobbcoach anställda av Arbetsförmedlingen" så är de inte intresserade av att dra en tydlig linje mellan dem. De drar alla över samma kam!

Och hur kan jobbcoacherna vara ett miljardfiasko då endast 1 miljard har avsatts under 2009 och jobbcoacherna tar en bråkdel av dessa pengar?

Aftonbladet har inte gjort någon utredning hur många som fått jobb med hjälp av jobbcoacher. Men de kallar det för "miljardfiasko" baserat på att de har en handfull "suspekta fall".

Medan utredningen som AF gjorde visar på att det är en succé!

Men Aftonbladet kan väl hålla på och förtala folk, fä, regering och världen så länge Aftonbladets gamla chefredaktör Yrsa Stenius är Pressombudsman och en offentlighetens försvarare av Mona Sahlin?

Detta är bara ett exempel på hur "sosseriet" värmer upp inför valet 2010.

Skicka en kommentar