Valet 2010 kommer att bli en rysare

2009-11-19


Foto: Kent Persson

Dagens opinionsmätningar är chockmätningar. Sverigedemokraterna går i båda framåt, men i den ena går man kraftigt framåt och är i den det fjärde största partiet. Det är anmärkningsvärt och skrämmande. SD är ett missnöjesparti och ett invandrarfientligt parti som ställer människor emot människor.

Jag kan inte acceptera den politiken och människosynen. Att missnöjesyttringar kommer i kristider är ett trist faktum. Men ska Sverige bli ytterligare ett land i raden där de främlingsfientliga krafterna ska få göra sin röst hörd i det nationella parlamentet? Det vore ytterst tråkigt och beklagligt.

Men detta är bara den ena chocken. Den andra drabbar socialdemokraterna som tappar över 4% i mätningen. En tillbakagång som knappast kan förklaras bort. Nu har mätning efter mätning visat att sossarna backar efter sin kongress. Mönstret är ny tydligt. När sossarnas politik tydliggörs så tappar de i stöd. Sossarnas partistrateger sitter i en rejäl rävsax inför valrörelsen. Det går liksom inte att genomföra en valrörelse på temat att inte synas…

För just i skuggan av SD´s siffror så klappar nu sossarna ihop. Alliansen jagar och är nära. Alliansen ska fortsätta att ha ambitionen att kunna få bilda majoritetsregering. Att nu gå ut med att hitta blocköverskridande regeringslösningar är för tidigt.

Valet 2010 kommer att bli en rysare. SD´s opinionsframgångar kommer att påverka valrörelsen. Nu återstår det att se hur mycket utrymme i debatten SD kommer att få. Risken är att de etablerade partierna lägger för mycket tid och kraft på SD. Jag tror att den klokaste strategin är att partierna för fram sina visioner och sin politik för Sverige. Politiskt fulspel går aldrig hem. Sakliga debatter med sakligt politiskt innehåll är det som håller i längden.


INLÄGGET SKRIVET AV KENT PERSSON

Andra bloggar: Johan och Tokmoderaten och den hälsosamme ekonomisten och Peter och axcess

4 kommentarer:

Ragnar sa...

Du måste lära dig att i en demokrati, så är det folket som väljer sina förerädare oavsett politisk hemvist. Något annat heter diktatur.

Anonym sa...

Eliminera orsaken till SD:s framgång så slipper ni oroa er.
Mindre flathet och sunt bondförnuft.
Asylsökanden är inte guds gåva till Sverige..
Många av dom är inte vad dom utger sig för att vara.
Idag är mottot: Man får tycka vad man vill om asylpolitiken bara man tycker den är bra..

Anonym sa...

Sverigedemokraterna, som till mycket stor del består av sossar och socialdemokratisk politik från 1930-1950-talet, kan ironiskt nog bli de som räddar Sverige från en ny socialdemokratisk regering och Mona Sahlin som statsminister!

Ronja sa...

Hur stora ska Sverigedemokraterna bli innan de ses som ett demokratiskt parti? Hur små ska Vänsterpartiet Kommunisterna bli innan de ses som ett odemokratiskt parti?

Skicka en kommentar