Inför strafflindring för hjältar!

2009-11-05


Foto: ScreenShot

Jag tycker att man som regel ska ingripa när man ser något brottsligt. Det har jag gjort flera gånger och har tyvärr fått flera fula ärr på kuppen. Jag är trots detta ändå positiv till att man ska ingripa när det sker ett brott.

Så när jag hör Per-Anders Petterssons historia blir jag bara arg och frustrerad! Det finns ingen rättvisa i att han som är den som räddar ett brottsoffer från att bli misshandlad eller faktiskt dödad - får det hårdaste straffet! Det är ren idioti!

De som ingriper vid brott borde istället få kraftig strafflindring - om något straff alls. Lagstiftningen måste ha ett större överseende med att den som stoppar ett brott kan använda mer våld än vad som kan ses som nödvärn.

Jag tror att man genast bör skriva in detta i lagen om civilkurage - så att hjältar som Per-Anders Pettersson inte ska behöva få hårdare straff än det brott de förhindrar!

INLÄGGET SKRIVET AV OLAH ÖRTENGREN


Gå med i Facebook-grupp 1 2 1 2 3 4 5 6 7 8 9

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror att du bör tänka en gång till.

Om man slår en snattare trettio gånger i huvudet med en yxa, ska man som mest kunna få böter då om en domstol finner att det är fråga om övervåld?

Om man däremot går över gränsen för rimligt våld en liten aning när man ingriper mot ett pågående mordförsök - då tycker du att det är ok med upp till samma straff som för mord (livstid)?

Det tycks inte helt genomtänkt...

Är det ett hjältemod att tillsammans med sin polare plocka med sig en domkraft för att spöa skiten ur byns alkis?
AlkisMattias avbröt strypgreppet vid tilltal (hotet avvärjt), och PA smäller till honom på axeln med domkraften när alkisen inte är i bilen och inte utgör något hot (Domstolarna anser att det var fel, men accepterar det). Därefter spräcker han skallen på honom (Ett års fängelse).

Han fick ju strafflindring, trots att han bara är en våldsverkare som hade planerat att utföra den grova misshandeln innan han råkade få guldläget att hans offer höll på med ett brott.
han skulle i normalfallet fått över 2 år.

Att knacka en snattare i huvudet 30 gånger ska naturligtvis inte vara acceptabelt. Men lagen bör vara mer överseende och flexibel med personer som visar civilkurage och som vanligtvis inte använder våld.

Let the punishment fit the crime.

HDR-fotografen: Sedan när ska det vara en förmildrande omständighet att vara "alkis"?

De som avvärjde brottet menar att förövaren inte reagerat på varken tilltal eller det första slaget.

Anonym sa...

All grova brottslingar borde spärras in, hjältar borde belönas, inte straffas. "Gustafsson."

http://www.youtube.com/watch?v=NGzt6EquX5o

Allt om Alliansen:
De tre som har hörts i fallet är ju PA, PA:s kompis och tanten. Det är vad de har berättat som ligger till grund för domen. De här tre personerna har ändrat sina uppgifter gång på gång, för att försöka få det till en nödvärnssituation och för att försöka få sina berättelser att gå ihop.
I den första versionen utdelades t.ex. båda slagen utanför bilen.

Tycker du att man ska tillåta nödvärn på samma sätt i t.ex. fallet med Caroline i norrbotten?

Skicka en kommentar