Borgerlig seger i Tyskland!

2009-09-27


Foto: Emilia Öije

Idag gick tyska folket till val och resultatet står nu klart. Vårt systerparti CDU, med Angela Merkel i spetsen, utgör segraren tillsammans med det liberala partiet FDP. Angela Merkel blir därmed kvar som förbundskansler i Tyskland.


CDU har regerat ihop med socialdemokraterna, SPD, i landet sedan fyra år och nu kan de äntligen bryta denna koalition och bilda borgerlig regering med partnern FDP.

Detta var ett viktigt val för Europa. Tyskland med dess 80 miljoner invånare är EU:s största ekonomi. Finanskrisen, jobben och regeringsfrågan har varit större frågor i valrörelsen, men även klimatfrågan, Afghanistan och ungas situation har varit uppe i debatten.

CDU har tydligt markerat sin förmåga till ledarskap och ansvarstagande för landet i en svår tid. Valresultatet är ett bevis på att budskapet om stabilitet och ansvarstagande vinner väljare. CDU:s ansvar och tydlighet i regeringsfrågan samt Merkels tydliga ledarskap har belönats av väljarna.

Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val under efterkrigstiden. De drabbades av oförmåga att ge rakt besked i regeringsfrågan, men katastrofvalet bekräftar också den kris den europeiska socialdemokratin befinner sig i. Det blev tydligt i Europavalet och det är i grund och botten en idékris.

Vi ska nu studera CDU:s valrörelse för att se vilka lärdomar vi kan dra inför valet nästa år. Exempelvis genomförde CDU i valrörelsens slutfas en s.k. 72-timmarskampanj som startade i torsdags kl. 18.00 och pågick fram till kl. 18.00 idag. Aktionen innebar en aktiv slutfas ända fram tills vallokalerna stängde. Team 2009, som valarbetarna kallar sig, har varit aktiva på alla möjliga tänkbara mötesplatser ända fram till kvällen. En sådan slutspurtskampanj har sannolikt visat sig nödvändig med tanke på att andelen osäkra väljare så sent som igår låg på uppemot 30 procent.


Inlägget skrivet av Per Schlingmann (m).

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

politik, mona sahlin, moderaterna, val 2010, regeringen, skatter, vänsterpartiet, stockholm, alliansen, centerpartiet, miljöpartiet, fredrik reinfeldt, samhälle, demokrati, valet 2010, de rödgröna, kristdemokraterna, twingly


Bookmark and Share

0 kommentarer:

Skicka en kommentar