Eva Fagerberg och Ursula Berge från Akademikerförbundet har skrivit en intressant debattartikel i dagens DN Debatt om ungdomsarbetslöshet och turordningsreglerna i LAS. Tråkigt för dom att deras argumentation faller ned på marken.
Eva Fagerberg och Ursula Berge skriver:
"Just nu är runt 150.000 unga mellan 15 och 25 år registrerade som arbetslösa. De utgör svindlande 20,7 procent av de unga i arbetskraften. Men av dessa är mellan 30.000 och 80.000 heltidsstuderande (varierar kraftigt med säsong). Det är såväl gymnasieelever som högskolestuderande som registrerat sig som arbetslösa och någon gång kunnat ta ett arbete, företrädesvis på skollov."
Det är mycket riktigt, som Eva Fagerberg och Ursula Berge skriver i debattartikeln. Många heltidsstuderande ungdomar räknas sedan 2007 som arbetslösa i den officiella statistiken. Under oktober 2007 ändrade SCB systemet för hur man räknar arbetslöshet och sysselsättning. Efter ändringarna blev arbetslösheten två procentenheter högre och sysselsättningen föll med åtta procentenheter. Det är i grunden en mycket bra reform, eftersom att Sverige anpassar sitt AKU med resten av EU. Dessutom medför det nya systemet att Sverige inte längre döljer den egentliga arbetslösheten. Lite kuriosa – Anledningen till att Norge har en ”lägre” arbetslöshet är för att man i Norge döljer arbetslösheten i bland annat sjukersättningen. Detta gjorde vi i Sverige innan maktskiftet 2006 i ganska stor utsträckning.
Vidare skriver Eva Fagerberg och Ursula Berge:
"Av de 150.000 mellan 15 och 25 år som söker arbete kan det vara intressant att se hur de blev arbetslösa. Mellan 40 och 60 procent av dem (det varierar med säsongen) har aldrig tidigare haft ett jobb och har därmed inte blivit av med något arbete (varken på grund av Las eller något annat skäl). Ytterligare mellan 25 och 30 procent är så kallat ”återinträdande” på arbetsmarknaden, det vill säga de har haft jobb tidigare men gjort annat den senaste perioden företrädesvis studerat på heltid och därmed inte varit arbetssökande. De är inte heller arbetslösa för att de blivit av med något jobb."
Suck. Eva Fagerberg och Ursula Berge har verkligen inte lyssnat på debatten. Turordningsreglerna, bristen på lärlingsutbildningar och den stora klyftan mellan skola och arbetsmarknad har skapat en hög tröskel för alla som står utanför arbetsmarknaden och har således bidragit till en hög ungdomsarbetslöshet i Sverige.
Det är därför mellan 60000-90000 ungdomar aldrig tidigare haft ett jobb!
Detta är ett problem och därför är jag glad Akademikerförbundet har en nykter syn på hur man lösa problemen på den svenska arbetsmarknaden. Till skillnad från LO, vågar Akademikerförbundet förändra och förbättra LAS samt ta bort andra strukturella hinder som gör livet surt för hundratusentals ungdomar som vill få in båda fötterna in på den svenska arbetsmarknaden. Kanske Svenskt Näringsliv och Akademikerförbundet bör lägga upp riktlinjerna för ett nytt huvudavtal (istället för Svenskt Näringsliv och LO)?
LÄS DN Debatt – Ungas arbetslöshet hänger inte med LAS reglerna.
”Good night”
// Edvin
Inlägget skrivet av Edvin Alam
politik, mona sahlin, moderaterna, val 2010, regeringen, skatter, vänsterpartiet, stockholm, alliansen, centerpartiet, miljöpartiet, fredrik reinfeldt, samhälle, demokrati, valet 2010, de rödgröna kristdemokraterna
budget
0 kommentarer:
Skicka en kommentar