Jan Guillou - en sorglig historia

2009-10-25Jag har alltid respekterat Jan Guillou. Han är kunnig och påläst. Men att han nu hävdar att han varit "naiv" när han låtit sig köpas med brännvin sponsrat av det kommunistiska Sovjet - är en uppenbar lögn.

När Jan Guillou försökte åka till USA och glänsa på Oscarsgalan 2003 så blev det stopp. Säpo hade meddelat underrättelsetjänsten i USA all information om Jan Guillou. Troligtvis även den senaste informationen om att han agerat som lakej åt KGB-spioner. Jan Guillou anklagade då Säpo för att ha spridit felaktig information om honom:

"Jag har till exempel bott en tid i Irak, men för att skriva en bok. Jag har till exempel intervjuat Arafat och Khadaffi, men jag ju har inte förbindelser med dem. Uppgifterna har förvrängts av Säpo."
Ja, du är verkligen oskyldig som ett lamm, Jan! Men du berättar inte hela sanningen! Du glömde bort att du under 5 år umgåtts med KGB-spioner! Att du under 5 år varit springpojke åt kommunismen. Jan Guillou fortsätter till Aftonbladet:
"Jag har kontaktat advokat Peter Althin för att se om det går att göra något. Men jag tvivlar på det, en rättelse skulle kräva en politisk vilja från svenska staten."
Här hävdar Jan Guillou att allt han gjort är oskyldiga småsaker och han vädjar efter att svenska staten ska radera hans tid som KBG-spion! Vilken sanslös fräckhet!

Jan Guillou kommer få det mycket svårt att vinna tillbaka den respekt han haft. Hans trovärdighet är i botten. Och man blir bara förbannad över hans arrogans och nonchalanta sätt att försöka vifta bort hela historien som en journalistiskt experiment.

Jan Guillou har reducerats till en papegoja i klass med Jan Myrdal. Allt han sagt, alla hans åsikter, alla debatter måste nu ses i ljuset av detta avslöjande. Det är mycket sorgligt.


INLÄGGET SKRIVET AV OLAH ÖRTENGREN

____________________________________________________

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
ex ab svd dn12 t
politik, alliansen, samhälle, de rödgröna, twingly

1 kommentarer:

Anonym sa...

Instämmer. Jan Guillou kan kanske lura sig själv, men alla andra ser nu honom som en landsförrädare. Han valde sida under kalla kriget och det får han nu stå med.

Skicka en kommentar