"Oppositionens skuggbudgetar en nitlott för Sverige"

2009-10-06


Foto: Emilia Öije

Idag har vänsteroppositionen presenterat sina tre budgetförslag. I detta allvarliga läge när finanskrisen slagit bort jobb i Sverige saknar oppositionen svar på hur jobben ska bli fler. De är oense om mycket, men en sak är de rörande överens om: arbetslinjen ska monteras ner. De höjer bidragen och föreslår en LO-skatt som gör det mindre lönsamt att arbeta. Höjda trösklar till arbetsmarknaden leder till att det blir mindre lönsamt att arbeta och ökat utanförskap.


Det är tydligt att Socialdemokraterna gör en kraftig vänstersväng. Mona Sahlin och Socialdemokraterna har tydligt gått till vänster med krav på skattehöjningar och kraftigt höjda bidrag.

Det finns fem delar i deras budgetförslag som vi särskilt bör fokusera på:

  1. Lars Ohlys inflytande över oppositionen är mycket märkbart. Socialdemokraterna gör nu en tydlig vänstersväng.

  2. Oppositionen saknar en sammanhållen jobbpolitik men är eniga om att välja bidragslinjen framför arbetslinjen. Det ska löna sig mindre att arbeta.

  3. Oppositionen vill införa en särskild LO-skatt riktad till låg- och normalinkomsttagare. För ett vårdbiträde innebär S-förslaget en sammantagen skattehöjning på 11000 kr under nästa mandatperiod.

  4. När ungdomsarbetslösheten redan är för hög vill Socialdemokraterna i ett slag öka kostnaderna för att ha ungdomar anställda med närmare tio miljarder kronor.

  5. Socialdemokraterna vill försämra förutsättningarna för entreprenörskap och företagande genom återinförd förmögenhetsskatt.
Moderaternas och Alliansens linje är tydlig. Vi vill förhindra att fler jobb försvinner i den ekonomiska krisens spår. Politiken för omställning förstärks och vi skapar förutsättningar för att jobben ska bli fler.

Med mindre än ett år kvar till valet kvar är alternativen tydliga. Till skillnad mot vänsterpartierna tror vi på att fortsätta värna arbetslinjen och ta ansvar för Sverige.


INLÄGGET SKRIVET AV PER SCHLINGMANN (M)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 12 13 14
1 2 3
politik, val 2010, regeringen, alliansen, samhälle, demokrati, valet 2010, de rödgröna, twingly, alliansregeringen, riksdagen, skuggbudget


Bookmark and Share

1 kommentarer:

Anonym sa...

Fortfarande de lättlurade som går på denna dams snack trots att hon blåst oss rejält redan mer än en gång.

Pelle

Skicka en kommentar