"Socialdemokraterna bäddade för gängbråken"

2009-10-05


Foto: sxc

Göteborg är ett skyltfönster för socialdemokratisk politik, utropade Mona Sahlin i våras när hon i förstamaj-talade i Göteborg. Men höstens brutala gängkrig och skottlossningar är knappast något som platsar i ett skyltfönster. Tvärtom, gängbråken i Göteborg skvallrar istället om utanförskap, hopplöshet och stora sociala problem.


Socialdemokratin har styrt länge i Göteborg och koncentrerat makten till stadens "starke man", kommunalrådet Göran Johansson. Göteborgarna är trevliga och tålmodiga men allt fler av dem talar nu om Göteborg som Nordens Chicago, de bekymras över stadens rykte och vittnar istället om breda sociala problem.

Det är sociala problem som grundläggs tidigt. Den kommunala skolan är viktig för att ge trygghet och fungera som en språngbräda för alla mot en positiv framtid. Tyvärr har Göteborg sämre resultat i skolan än resten av Sverige. Socialdemokraterna i Göteborg satsar mindre pengar på skola än resten av Sverige. Vi ser resultatet av socialdemokraternas politik: Skillnaden mellan olika stadsdelar i Göteborg är enorm.

När det gäller andelen elever med godkänt i kärnämnena skiljer det 53 procentenheter mellan den stadsdelen som har störst andel godkända jämfört med den stadsdel som har lägst andel godkända. Om man utvidgar det till att se på antalet elever med godkänt i samtliga ämnen ökar klyftan till närmare 70 procentenheter. Endast drygt 23 procent av eleverna har minst godkänt i alla ämnen i en stadsdel jämfört med drygt 91 procent i en annan.

Det här är oroande - vi vet att bra skolor är en viktig faktor för att avhålla från brottslighet och motverka att unga söker sig till kriminella kretsar och gäng. De sociala problemen i Göteborg ser vi också i att ungdomsarbetslösheten är relativt stor i socialdemokratins Göteborg. Unga arbetslösa har det svårare i Göteborg än i andra städer - även när ungdomsarbetslösheten nu faller. Utanförskap och hopplöshet är allt för ofta de kriminella gängens grund för rekrytering. Om människor inte känner att de har en framtid med hederliga jobb och egen företagsamhet kommer de att lägga sin energi på annat. Jobb och företagsamhet ger framtidstro åter och bryter med hopplöshet.

Göteborg är på många sätt en väldigt trevlig stad att leva i - men vi ser att den organiserade brottsligheten nu får en väldig framfart. Under 1990-talet blev poliserna färre och färre - nu blir de fler och fler. Med Alliansregeringen ökas antalet poliser från 17000 till 20 000 poliser den här mandatperioden. Det är viktigt för att bekämpa gängen i Göteborg. Fler och synliga poliser på plats i förorterna bidrar till att brottslighet och skottlossningar minskar.

Med fler poliser och större resurser till rättsväsendet finns möjligeter ställa högre krav på polisen. De ska vara närvarande och visa att de bryr sig om de trygghetsproblem som finns i stadsdelar som Biskopsgården, Angered och Bergsjön.

När Mona Sahlin förstamajtalade på Götaplatsen satsade Göran Johansson särskilda resurser för att städa avenyn och Göteborgs centrum. Skyltfönstret skulle skina rent när partiledaren talade. Visst är det bra med ett städat centrum, men vi får hoppas att Göran Johansson och socialdemokratin är lika intresserad av att tvätta bort graffiti, stoppa sabb och se till att belysningen är fungerande också i stadsdelar som Bergsjön och Biskopsgården. Det är insatser och ett engagemang skulle göra Göteborg till en både trevligare och tryggare stad.


INLÄGGET SKRIVET AV
HENRIK VON SYDOWLäs även: Aftonbladet: "133 skottlossningar i Göteborg – bara i år"

1 2 3 4 5 6 7 8 9
politik, val 2010, regeringen, alliansen, samhälle, demokrati, valet 2010, de rödgröna, twingly, alliansregeringen, riksdagen, gängbråkBookmark and Share

0 kommentarer:

Skicka en kommentar