Nya jobb med hushållsavdrag!

2009-10-10


Foto: SXC

En ny undersökning som Demoskop har genomfört på uppdrag från Almega visar att det finns ett brett folkligt stöd för hushållsnära tjänster, även bland de socialdemokratiska väljarna. Skatteavdraget har också skapat minst 7 000 nya jobb och 9 av 10 nyanställda kommer från arbetslöshet.

– Det är ju fantastiskt roligt, inte bara för anställda, kunder och företagen, utan för hela Sverige, säger Annika Qarlsson, arbetsmarknadspolitisk talesperson i Centerpartiet.

– Något som är extra roligt är att Almegas undersökning visar att nio av tio nyanställda inom sektorn kommit direkt från tidigare arbetslöshet. Det här är en väg in på arbetsmarknaden som förut helt enkelt inte har funnits, säger Annika Qarlsson.

Skapar många jobb
Enligt Almegas beräkningar kan skattavdraget ha skapat fler än 7 .000 nya jobb. Men troligtvis närmare 10 000 nya jobb. Anledningen till osäkerheten i antalet nya jobb är att Almegas medlemsundersökningar släpar efter tidsmässigt och inte lyckats fånga upp den markant ökade efterfrågan på hushållsnära tjänster som skedde när fakturamodellen infördes 1 juli.

Rödgröna väljare för – Sossarna emot
54 procent av väljare som sympatiserar med de rödgröna är positivt inställda till skatteavdraget.

Till DN säger Ulf Lindberg, chef för Näringspolitik på Almega:

– Vi vill visa att särskilt Socialdemokraterna går i otakt med sina väljare. Ju fler socialdemokrater som köper hushållsnära tjänster, desto svårare blir det att ta bort skatterabatten.

Fakta
Den största gruppen köpare idag är barnfamiljer med medelinkomst (över 40 procent av dem som ansökte om avdrag tjänar mindre än 290.000 kr om året) men intresset ökar i samtliga kategorier och ökar i snabbast takt utanför storstäderna. Reformen har alltså möjliggjort för fler än höginkomsttagare att skaffa sig avlastning i hemmet.

Från den 1 juli 2009 till och med den 1 oktober har det betalats ut cirka 200 miljoner kronor i skattereduktion för hushållsnära tjänster. Totalt har Skatteverket betalat ut närmare en miljard kronor (962.396.000 kr) i skattereduktion för det så kallade ”husavdraget” (RUT och ROT).


INLÄGGET SKRIVET AV DAVID PERSSON.


__________________________________________________________

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Relaterad information: Almegas undersökning,Skatterabatt har skapat 7 000 jobb (DN),Centerpartiets förslag från 2006

politik, val 2010, regeringen, alliansen, samhälle, demokrati, valet 2010, de rödgröna, twingly, alliansregeringen, riksdagen, skatter


Bookmark and Share

0 kommentarer:

Skicka en kommentar