"En hel månadslön mer i plånboken!"

2009-10-09


Foto: Mary X Jensen

Hade en gång en kollega på Digital Equipment (ett numera insomnat dataföretag som på sin tid var bland de största) - han hette Richard Penney, var rödhårig och var i Sverige då och då för att hålla kurser.

Han var en riktigt speciell person på alla sätt. Han tog med sig sin dotter som gick i skolan tillsammans med min dotter. Riktigt kul. Vi kom att lära känna varandra ganska bra. En dag satt vi och diskuterade det här med relationer och då sa han "Mary, love is more give than take". Jag har aldrig glömt det där. Tycker att det är bra helt enkelt.

Det var också det första som kom för mig idag när jag läste om att statsministern har medvind även från de rödgrönas sida. Det är rätt många som har fått rätt mycket tillbaka av insatt arbetsinsats de senaste åren. En del har fått så mycket mer som en hel månadslön i plånboken. Inte sjutton lockas de av att bli fråntagna denna förmån. Det är vad socialdemokraterna et al nu öppet säger att de vill göra när och om de kommer i regeringsställning igen. Lycka till. Vanligt folk gillar skattesänkningar säger Kent Persson och Khroniskt har givit sig in i detaljerna och räknat. Dick Erixon slår fast att det tar sin tid innan politiska beslut tar fäste hos väljarna, men nu tycks jobbskatteavdraget vara taget till allas hjärtan. Rör inte mina pengar tänker man nog där ute i stugorna.

Oppositionen erbjuder skattehöjningar! Inte är de överens heller. Skattehöjningar. Som förklaras med känsloordet orättvisor. Ingen ska ha något mer än någon annan. Alla är lika, alla har lika värde. Ja det är ju absolut sant. Men alla jobbar inte eller anstränger sig lika mycket. I min värld ska man premieras för ansträngning inte straffas för det, för att det är synd om andra. De flesta vill ha lönehöjning, eller hur? Att få en skattesänkning kan betyda lika mycket i plånboken och det är det vi bryr oss om. De allra flesta vill kunna förverkliga sina drömmar med egna medel och inte låta andra bestämma vad som får/ska göras.

Om det är fler som anstränger sig och jobbar så kommer det fler till del även om var och en betalar mindre i skatt, enligt regeringens modell. Det omvända gäller utifrån vad den gamle socialdemokratiske finansministern Bo Ringholm sa; det är mer lönande att ta ut en tia extra i skatt av alla än att ta ut en tusenlapp av få höginkomsttagare. Alltså det blir mer pengar till statskassan om många jobbar och betalar skatt och därmed mer pengar till välfärden. Det blir följaktligen mindre i kassan om få jobbar och betalar mer. Är ni med.

Eftersom andelen personer som är höginkomsttagare är färre än de som tjänar mindre så sänker man ribban för vad som är en höginkomsttagare och så får i princip ALLA betala mer skatt, enligt den socialdemokratiska modellen. Så har det allltid varit.

Ingen säger nej till välfärden, den är självklar även för alliansen. Därför behöver alla som kan jobba vara med och fylla på statskassan. Det känns så självklart. Just nu är det besvärligt med jobben men det kommer att ändra sig. Aftonbladet hade tidigare en jättesatsning på att finna alla jobb - dags för en repris på den artikelserien. För det är inte bara genom SBC-statistiken och arbetsförmedlingen man ska dra slutsatser om jobbsiffrorna.


Love is more give than take... stämmer även här.


INLÄGGET SKRIVET AV MARY X JENSENAndra som bloggar: Mitt i steget och Peter Andersson och Göran Pettersson och Stefan ErikssonDagens ilska och Kulturbloggen
Expressen (Aftonbladet) (Aftonbladet) och (DN)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 12 13 14
1 2 3

politik, val 2010, regeringen, alliansen, samhälle, demokrati, valet 2010, de rödgröna, twingly, alliansregeringen, riksdagen, skatter


Bookmark and Share

0 kommentarer:

Skicka en kommentar