Kent Persson: Vanligt folk gillar skattesänkningar!

2009-10-08


Foto: Kent Persson

Det politiska läget börjar nu bli extra intressant. Idag presenterar DN en undersökning som visar att allt fler svenskar känner sig gynnande av regeringens politik. Extra stor är svängningen bland LO-medlemmar och bland rödgröna väljare.

De skattesänkningar som alliansen genomfört börjar nu få sitt genomslag. Det lönar sig att arbeta och allt fler människor får ihop sin vardagsekonomi. Alliansen har sänkt skatter mest för dem som behöver just skattesänkningarna mest, nämligen låg- och medelinkomsttagarna.

Förmodligen börjar människor tänka till och räkna på sin egen ekonomi nu. Det har sedan länge stått klart att de rödgröna kommer att gå till val på höjda skatter. Höjningar som kommer drabba alla, men hårdast de med låga inkomster. Jag tror många funderar på om man har råd att betala en tusenlapp mer i månaden i högre skatt. För ett hushåll blir det betydligt mycket mer. Svaret är för de flesta nej. Jag tror de rödgröna missbedömt kraften i att många nu känner att de fått en stärkt ekonomi och det extra utrymmet vill de inte bli av med. Vanligt folk har fått det bättre och det är just dessa vanliga människor och familjer som riskeras få en sämre ekonomi med ett rödgrönt styre.

Står då sänkta skatter mot en förbättrad välfärd. Svaret är nej. Alliansregeringen har sänkt skatterna för vanligt folk och satsat på välfärden. 17 miljarder extra ges till kommun och landsting för 2010. För Örebro läns landsting ger det 152 miljoner extra. Under hela mandatperioden har välfärden stärkt, skatterna sänkts och arbetslinjen tydliggjorts. För det är genom arbete som välfärden kan säkras, inte genom bidrag.

Så i ett läge där allt fler svenskar uppskattar de sänkta skatterna så ska de rödgröna gå till val på att höja dem. Det är nog ingen vågad gissning att Alliansen kommer göra det motsatta, att gå till val på att sänka skatterna ytterligare för vanligt folk. Striden kommer då at handlar ska ”svensson-familjen” få mer i plånboken eller mindre. Det ska bli intressant att se vad väljarna säger om det vägvalet.

Per Schlingmann skriver om oppositions skattepolitik på newsmill


INLÄGGET SKRIVET AV KENT PERSSON


Andra bloggar: Mitt i steget och Peter Andersson och Göran Pettersson och Stefan Eriksson och Dagens ilska och Kulturbloggen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 12 13 14
1 2 3

politik, val 2010, regeringen, alliansen, samhälle, demokrati, valet 2010, de rödgröna, twingly, alliansregeringen, riksdagen, skatter

Bookmark and Share

0 kommentarer:

Skicka en kommentar