Moderaterna vågar utvärdera sin egen valrörelse

2009-10-17


Foto: Kent Persson

Maktbalansen i svensk politik kvarstår efter EU-valet. Att vare sig socialdemokraterna eller moderaterna gjorde något bra val gjorde att båda partierna kunde andas ut. I brist av egen framgång kunde man i alla fall peka på motståndarens motgång. Möjligen symptomatiskt för politiken. Visst jag kanske överdriver en smula, men lite så är det.

I sanningens namn så gjorde moderaterna inget bra EU-val. Katastrofbeskrivning uteblev faktiskt på grund av att socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val någonsin. Dessutom ägnade media sig mest åt Piratpartiets osannolika framgång. Piratpartiets politiska segertåg var värt att ägna sig åt. Det ska bli intressant att se om det kan förvalta sin framgång eller om de gör samma resa som Junilistan. I bloggosfären är de stora och jag tror att de sociala medierna kommer att ha betydelse, så man ska inte räkna bort dem i valet 2010.

Moderaternas valutvärdering pekar på både misslyckanden och framgångar. Jag tycker utvärderingen är bra och fångar upp många kloka aspekter. Utvärderingen måste nu användas i arbetet framåt så att vi lär oss av våra misstag och återigen kan göra ett framgångsval.

Några reflektioner jag gör om moderaternas EU-val är följande.

Moderaterna är ett mer populärt parti i inrikesfrågor än i EU-frågor. Vi har dessutom starkare företrädare i inrikes politiken. Man försökte använda vår kraft i inrikespolitik i EU-valet, men det gick inte riktigt hem. Väljarna vet vad det är för val man röstar i och vilken betydelse det har. Paradoxen är dock att jag tycker att statsråden, förutom Reinfeldt, var för passiva i valrörelsen. De hade kunnat göra mycket mer. De kom igång i spurten, men då var det för sent.

Vi svarade inte på frågan om varför man ska rösta på moderaterna i EU-valet… just den frågan är väl ändå den viktigaste…

Våra EU-kandidater har kompetensen men är inte tillräckligt kända och slår inte riktigt igenom i media. Det skapar problem. Politiken måste ha bra budbärare som bryter igenom.

EU-valet tas fortfarande inte på allvar. Det gör att väljarna röstar på ett annat sätt, det gör i sin tur att moderaterna kanske måste driva en annan sorts valrörelse.

Det är ett problem att kandidater utanför Stockholm inte klarar av att kryssa sig in. Här måste moderaterna fundera på hur vi ska för moderater i Bryssel som representerar hela Sverige och inte bara Stockholm. Visst Anna Ibrisagic är undantaget, men de övriga tre är från Stockholm. Vi måste ha en större spridning om vi ska kunna vinna valet i hela landet.

Det är bra att moderaterna vågar utvärdera sin egen valrörelse ordentligt att kritik förs fram. Endast så kan man förbättra sig. En ödmjuk självkritik är på sin plats efter det delvis misslyckade EU-valet. Det glädjer mig att den kritiken kommer fram.

INLÄGGET SKRIVET AV KENT PERSSON

_________________________________________________________

politik, val 2010, regeringen, alliansen, samhälle, demokrati, valet 2010, de rödgröna, twingly, alliansregeringen, riksdagen, skatter

Bookmark and Share

0 kommentarer:

Skicka en kommentar