Östros (s) greppar dumheten som försvar

2009-10-19Idag drabbade finansminister Anders Borg och socialdemokraten Östros samman i TV-debatt. Vem jag skulle köpa bil av är självklart. Det blir Borg.

Någon sa att debatter börjar bli rätt trista numera. Vi vill ha mer dialog och erfarenhetsutbyten. Sa du sa jag är tröttsamt. I synnerhet när corporate bullshit - orden kommer farande som de alltid gör i debatter. Socialdemokraterna vill höja bidrag till de som inte jobbar och moderaterna och regeringen vill höja summan i plånboken för dem som jobbar. Det är vad det handlar om.

Östros greppar snabbt dumheten som försvar och drar upp Riksdagens talman som en person som fått väldigt stora skattelättnader av regeringen. Att han betalat betydligt mer än de flesta andra tidigare hör liksom inte hit. Anders Borg kontrar med att Mona Sahlin som höginkomsttagare också fått rejäla skattelättnader men säger att nivån på debatten inte ska ligga där. Det kan man hålla med om. Bra Borg.

Det är lustigt att se och också ganska irriterande i politiken nu hur olika ord och begrepp används och hur vardera sidan försöker ta tolkningsföreträdet. Per Schlingmann kallar de rödgröna för vänsterexperimentet. Östros försöker ta tillbaka agendan genom att påstå att Borg utsätter Sverige för experiment. Sen förstår han inte skattehöjningar för vanligt folk och det är ett fult trick. Ingen får skattehöjning, men det låter förstås värre att säga så, däremot handlar det hela om att inte alla får samma skattesänkning.

Nej jag köper som sagt hellre en bil av Anders Borg, han är rak utan omskrivningar medan den andre verkar hal som en ål. Det känns inte övertygande när Östros argumenterar, mest elakt. Tyvärr. Aftonbladet tycker att Östros vann för att han var så aggressiv. Nåja det är inte min syn på saken precis.

Apropå Corporate Bullshit så har Sanna Rayman skrivit en ledare om detta idag. Hon har stängt av och lyssnar inte längre. Jag har länge sagt att när jag hör ordet ansvar nästa gång så skriker jag. Regeringen har länge tjatat om ansvarsfull och socialdemokraterna kontrar med att de för en ansvarsfull politik. Snälla poliktikerstrateger och kommunikatörer från alla håll och kanter, ta omgivningens intelligens på allvar. Det är seriöst att styra ett land. Det duger inte att prata en massa smörja då.

För den som är road av Corporate Bullshit kan man leka lite här. Ett alternativ finns här.

INLÄGGET SKRIVET AV MARY JENSEN

___________________________________________________

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , politik, alliansen, samhälle, de rödgröna, twingly

Bookmark and Share

2 kommentarer:

Det är intressant som du skriver att ord används så medvetet. Att motståndarna försöker stjäla varandras begrepp, att det sker ett medvetet val av nyckelord, inte bara det traditionella strösslet med "hygienord" där man vägrade ta i andra partiers formuleringar. Nu gör man tvärtom.

Och ett bra exempel är hur ordet "utanförskap" använts. Snacka om experiment!

Vänsterexperimentet anklagar de borgerliga för att experimentera. Det är politisk buskis!

Men jag har ett ännu bättre exempel från Bosse Ringholm:

“...moderaterna säger en sak, gör något helt annat, och vägrar sen ta ansvar för vad de gjort.”

Bosse Ringholm lyckas klämma in denna mening när han påstår att Fredrik Reinfeldt - EU:s ordförande och Sveriges statsminister - haft full koll på kostnader och har haft tid att detaljstuderat en renovering av en bastu på Harpsund som legat under Statens fastighetsverk ansvar!

Detta sagt knappt en månad efter att Mona Sahlin sagt att kyrkovalet är lika viktigt som alla andra val för att i nästa andetag ta ett privatjet till ett lyxpartaj under valkampanjens slutspurt.

Snacka om politisk buskis! Och patetiskt "gläfs". Tycker du inte, Stig-Björn? :)

Skicka en kommentar