I dag är baksmällans dag

2009-10-07


Foto: sxc

Dagen efter brukar vara tung. I dag är baksmällans dag för det rödgröna budgetarbetet som presenterades igår. Inte mycket till enighet, som jag skrev tidigare.

Det är dock eniga om att höja skatterna. Antalet miljarder svindlar. Det tycks inte finnas någon hejd. Men hur mycket pengar är det de rödgröna vill ha av dig?

Här är de föreslagna skattehöjningarna utslagna per person i landet:

Du bör söka i din ekonomi efter pengar du inte behöver, om de rödgröna tar över. I snitt vill partierna höja skatten med 3400 kronor per person. För en normal barnfamilj med två barn betyder det att det är dags att fundera på vilken tusenlapp man inte behöver. Varje månad. Plus en dryg extra tusenlapp till jul som ska bort för att komma upp i 13 600 kronor per år.

Då har jag bara räknat på genomsnittet av de rödgröna partierna. Om Lars Ohly får som han vill kommer skatterna att höjas med över sex tusen kronor per svensk och år.

Men det drabbar ju bara de rika, kanske du tänker? Glöm det! Så mycket skatt betalar inte rika personer och så många rika personer finns inte. Samtliga rödgröna partier har varit tydliga med att de vill stoppa jobbskatteavdraget. Redan där, bara i det fjärde steget, försvinner 500 kronor per månad för barnfamiljen ovan. Även om båda är låginkomsttagare.

Om hela notan ska betalas måste alla vara med och betala. Så leta efter överblivna sedlar i plånboken om Sahlin och Ohly ska styra landet.

——————————

Uppdatering: Per Ankersjö påpekar korrekt att notan mycket väl kan bli högre om man även räknar med skattehöjningar i kommuner (och landsting). En höjning av kommunalskatten med 60 öre, som föreslås i Stockholm, kostar en vanlig familj ytterligare 3-4 tusen kronor per år.


INLÄGGET SKRIVET AV ANDREAS KROHNpolitik, val 2010, regeringen, alliansen, samhälle, demokrati, valet 2010, de rödgröna, twingly, alliansregeringen, riksdagen

Bookmark and Share

0 kommentarer:

Skicka en kommentar